Populära inlägg

onsdag 1 maj 2013

Foto-turbo-kurs för smartphone!


För en tid sedan så gick jag en fotokurs hos på This Year Photo  i Stockholm. En otroligt givande och matnyttig kurs som fick mig att börja betrakta omvärlden på ett helt nytt sätt - ett KUL sätt! Plötsligt blev helt "vanliga grejer" spännande. Flera av mina närmaste har därefter frågat om tips och idéer när det gäller fotografering - så nu blir det en "foto-turbo-kurs" här på bloggen :-) På This Year Photo så använde jag endast min digitala systemkamera, men tipsen för hur Du kan ta coolare bilder gäller för alla kameror!

Så därför kommer jag främst att fokusera på foton tagna av din kamera i mobilen. Den har du ju med dig överallt och det finns sjukt mycket coola appar för att göra att korten sticker ut ännu mer. Jag kommer tipsa om sådana appar oxå! :o) Men den första delen handlar om ljus och komposition.

Fotografi handlar om att fånga ljus och mobilkameror gör detta bättre i vissa ljus; och sämre i andra. För att veta hur din fungerar är det bara att testa sig fram, men en bra grej att göra är att tända lamporna om du fotar  inomhus. Om du belyser motivet så ökar dina chanser att få en juste bild av bra kvalitet.
Utomhus så kan du göra mycket mer, men jag brukar ibland "leka tittut med solen". Då kan det bli så här:

Tillsammans med motiv, exponering och bra tajming så är komposition en viktig del för att få till ett bra kort. Konstnärer har känt till reglerna i århundraden och regeln kallas "tredjedelsregeln". Så här gör man:

Tänk dig att du delar in bilden i tre lika stora delar åt båda hållen (vertikalt och horisontalt) - då får du nio lika stora rutor. Tänk dig vart du har skärningspunkterna (i vissa fotoappar finns det dessa rutnät som verktyg) och om du placerar ditt objekt i någon av dessa punkter så använder du dig av den regeln! 
DET kommer dina bilder att vinna på!!

Exempel:
Nästa gång går vi igenom andra bra-iga saker.. Håll utkik :o)
Och om du har frågor så kasta in dem här under kommentarer - det finns garanterat någon som undrar samma sak som du!

Må gott!

Foto: Veronica Forssling 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar