Populära inlägg

måndag 30 mars 2015

Påskharen värper väl inte ägg??


Jag har googlat runt och letat snygga påskdekorationer. Egentligen är ju inte jag någon "pyntig" person, men tänkte att OM jag skulle börja i år, så vill jag ha lite inspiration. Och när jag funderade kring det här med påsk och pynt, så slog det mig... varför i hela friden är haren symbol för påsk?! Ägg fattar jag, påskkärringar fattar jag också, fjädrar har väl med ägg och sånt att göra :-) Men harar?
Fick lov att kolla upp symboliken bakom våra traditionella påskpynt.

Påskfakta:
Påsken är från början en fruktbarhetsritual och ägg symboliserar just fruktbarhet och återfödelse.Förr värpte hönsen knappt några ägg under vintern och när de började värpa så hade vi fasta i västvärlden. Så lagom till påsk var det överflöd av ägg - därav alla ägg som påskmat.

Kaniner/harar har, som vi vet, otroligt bra fortplantningsförmåga! Därför symboliserar den överflöd och fruktsamhet samt livet som kommer efter vintern. Ägg och harar alltså -> fruktbarhet, mat och vår.

Jesus har självklart stor symbolisk betydelse för påsken, men det hoppar jag över. Nu handlar det ju om pynt! :-)

OM jag nu ska pynta i år, så tror jag det får bli gul-fritt (gult då? Gulan? Sol?) och att jag kör på en grafisk stil. Eller blekt pastelligt kanske.. Här kommer iallafall lite idéer! Och inte en endaste hare har jag tagit med.. haha!

Enjoy!


Snyggt, skoj och stilrent! Bilden är från Sköna Hem.
Hos www.mixin.se finns de här färdigmålade äggen för 59 kr.
Eller så plockar vi fram den svarta pennan och målar själva ;-)

Eller så "återvinner" vi servetter och limmar lite :-)

Och OM man vill va lite crazy (finns risk att jag kan bli det, efter att ha sett den här..) så finns det här skojiga "ägg-trädet" hos Indiska för 399 kr.

Det var det. Må gott & Glad Påsk!

Bilder: Pinterest, Sköna Hem, Indiska och www.mixin.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar