Populära inlägg

torsdag 30 maj 2013

Det är inne att vara ute!


Nu är det inne att vara ute.. Typ. Det är inne med det som har varit, det som använts till något annat tidigare. Hemsidan "Ikea Hackers" är proppad med fantasifulla lösningar, där folk runtom i världen gjort om gamla Ikea-möbler till praktiska, fyndiga och personliga grejer! Man har dessutom nyligen kommit ut med en bok utifrån Ikea Hackers..  Och om man känner att fantasin sinat - googla på återvinningsdesign - och norpa gärna andras fiffiga idéer! Släng av dig guldbyxorna och sätt på dig snickarbrallorna vetja! :-)

Här kommer lite inspiration :-)
Enjoy!


Av en liten sliten resväska kan man lätt göra en sån här fin blomsterprakt. Gör några hål i botten bara, så vattnet kan rinna ut.

Ja.. Skor funkar oxå :-)

...Eller gamla burkar. Måla om eller låt bli - snyggt, billigt och praktiskt blir det iallafall!

Av några slitna brädor får man en finfin hängare för ytterkläderna. Något för sommarstugan eller kolonilotten?

Och avslutningsvis: En riktigt cool idé om man har höns/kaniner/andra smådjur och vill att de ska få bo i något annat än i ett "vanligt litet hus eller bur". Den här rockar! :-)


Det var det - för nu!
Må gott!

Foton från Pintersest. 

måndag 20 maj 2013

Göra egen fotokonst? Konvertera!!



Om du vill ha snygg, stilren och klassisk fotokonst - där DU är fotografen.. Konvertera dina bilder till svartvitt! 
Om du råkat tagit ett riktigt dåligt kort, men du gillar det ändå - konvertera till svartvitt!
Såvida det gäller färgsprakande fåglar, fjärilar och/eller blommor.. Då behåller du dem i färg.

För dig som fotar med kamera (inte smartphone) kan du enkelt konvertera i bildprogrammet i din dator, alternativt använda dig av http://pixlr.com/editor/ som är ett gratis och enkelt foto-fixar-program. Jag, som inte är vidare bra på Photoshop,använder det ofta!! 

Kolla in bilderna nedan och tänk dig dem i färg, det blir liksom inte riktigt lika vackert då.. Ja, tycker jag alltså ;-)


En disig morgon vid vattnet..


Ooops! Fotografen råkade kapa huvudet, men som svartvitt blir det coolt ändå!


Gillar verkligen det här kortet.. Ingen som tittar in i kameran och säger "wwwwhiiisskeyy" - bara två enkla själar som sover tillsammans. Hoppas att jag en dag får ta ett sådant här kort!


I färg skulle inte den här funka lika bra - det skulle "bara vara ett tåg". Nu blev det något annat :-)


Samma här. En vanlig trappa blev... något annat. Typ.

Må gott!



Foto: Veronica Forssling och bilder från Pinterest



onsdag 15 maj 2013

Foto-kurs 3: Fota kroppsdelar...


Ja.. Jag vet att det låter makabert, men snart förstår du vad jag menar :-) När du fotograferar människor och djur så kommer dina fotografier sticka ut från mängden om du bara tar kort på en DEL av din modell. Varför? För att det triggar nyfikenheten hos betraktaren och om du tex. fotar en nos - så vet alla vad det är för djur iallafall :-)

Så här menar jag:


En kind och lite av ögat.. och om du gör om bilden till svartvitt så blir det lite mer fotokonst!

En nos...på en katt :-)

Sötnöten! <3

Älskar det här kortet! :-)

Den här mulen sitter på min lillasysters heeeest! :-)

Och man behöver inte ta kort på ett helt ansikte (man man inte vill förstås..) - ögat är ju själens spegel och man vet vem modellen är endast genom att fota denna lilla "detalj".

Frågor?
Må gott & ha KUL med kameran!

Foto: Veronica Forssling och Pinterest

tisdag 14 maj 2013

Skumpa & D-vitamin = sommarfester!


Äntligen kan vi skandinaver sitta ute om kvällarna! Med infravärme eller grill kan vi till och med njuta av det ;-) Studenten, skolavslutningar och andra fester vill vi självklart fira utomhus - nu fyller vi på med både skumpa och D-vitamin! Men hur kan man skapa fest-stämning utomhus? Så här kanske...

Enjoy!



Den här idén gillar jag skarpt! Man har diskat ur konservburkar, satt fast färgat papper och namnskyltar. I dem finns bestick, servett och en flaska drickbart. Snygg och praktisk återvinning :-)

Idag finns det en hel del fest-liga (åååh, va rolig jag är!) engångsartiklar. De här kommer från Bluebox.

Och du behöver inte kunna sy för att ha vimplar - finns färdiga att köpa!

Till tjejfesten?! :-) Från Bluebox.

Om man inte är så "färgglad" så kan man ha det snyggt och skönt ändå - så klart! Här har man dekorerat med utomhusbelysning och varma textilier. Liknande belysning finns på Granit, Clas Ohlsson mm.

Och varför inte bjuda på lite tuggummi efter kaffet ;-)
Må gott!

Foto: Pinterest, Bluebox, Allt för Föräldrar. 





fredag 10 maj 2013

Underbara balkong?!


Om du, som jag, inte har någon annanstans att ta vägen under sommaren - utom ut på sin egen balkong.. Misströsta inte! Det går att få det jättemysigt där, hur pytteliten den än är. Här kommer lite tips, idéer och inspiration :-)

Enjoy!


En oas i stan - trädlådan som man använder som bord ger hela balkongen karaktär. Blanda gammalt och nytt hejvilt!

Man behöver inte belamra balkongen med blommor om man inte vill.. Textilier och ljuslyktor gör mycket för mysfaktorn! Jo, jag vet att de har några krukor här - men tänk bort dom ;-)

Ikeas designer tänker verkligen på oss med balkong - litet, nätt och praktiskt.

Har du/ni en ful och tråkig skiljevägg eller annan vägg? Göm den bakom blommor och/eller kryddor. Tänk vertikalt vettja :-) Den här finurliga grejen finns på Ikea.

Om man, som jag, är lite harig när det gäller gasgrillar.. men ändå vill grilla på balkongen. Coolstuff har den här superslimmade grillen för drygt 500 kr.

Ikeas bordslampor med solceller heter Solvinden och kostar 199 kr. Får din balkong att kännas som ett utomhus-vardagsrum! Finns som andra modeller oxå!

Och på golvet då? Hos Rusta hittar du de här praktiska plastmattorna. 

Men min personliga favorit är Papelinas härliga plastmattor. Såååå vackra! De här finns hos Kurbits. :-)

måndag 6 maj 2013

Compact living i stugan?!


Äntligen kan vi börja planera "på riktigt" för hur det ska se ut i sommarstugan/husvagnen/kolonilotten eller var man nu bor under sommarmånaderna. Ofta är utrymmet iallafall litet och man vill få plats med så mycket som möjligt på liten yta. I min värld är det NU det roliga börjar! I och för sig har jag varken stuga eller husvagn, men jag glädjer mig med er som har det :-) Och därför kommer det lite inspiration här!

Enjoy!


Ibland kan t.o.m. köksluckor ta för mycket utrymme.. Då är det här en fiffig lösning. Och med öppen förvaring upplevs ofta små utrymmen lite större.

Ett smart tips är att använda väggarna för förvaring.

Snedtak? Då kan man göra så här :-)

Extra stolar funkar fint som vägghyllor när de inte används av gästena.

Här har man lagt en träskiva över två små bokhyllor. I hyllorna kan man ju ha allt från recept till sällskapsspel!

Och avslutningsvis en söt idé för kökslandet. Återanvänd vinkorkarna till att göra fina "skyltar" för örtagården :-)


Må gott!

Foto: www.ockelbo.se, Pinterest

söndag 5 maj 2013

Foto-turbo-kurs del 2 :-)


Vad vill du fota? Vilket är ditt objekt?
Ibland ser man foton på bergstoppar och skog och man (jaja.. jag då) undrar VAD ska jag titta på? Är det något jag inte kan se? Fotografen kanske vill förmedla en känsla - eller så har fotografen inte tänkt igenom fråga nr 1.. Vad vill du fota?

Det där med att förmedla känslor via fotografier kommer vi till senare i "foto-turbo-kursen". Nu ska vi prata om vad du vill fota och hur man kan tänka då!

Om du fotar en människa eller djur - fokusera på ögonen. Och gå helst ner på den nivå som din "fotomodell" befinner sig på. Det finns en risk att om du tar kort på ett barn eller ett husdjur uppifrån (om du står) så förmedlar det en upplevelse av att man "förminskar" sin modell. Så sätt dig på huk. Och när jag fotograferar barn och djur låter jag - ju märkligare ljud desto bättre! Haha!
För då fångar du modellens uppmärksamhet :-)

Och du.... Våga gå nära! Bilderna blir ofta mycket mer dynamiska och levande om du kommer nära det du vill fota.

Enjoy!

Jag fick låta som en galning och ta en bunt med kort innan jag fick till det här på "fotomodellen" Kajsa.

De här var inte riktigt lika svåra att ta kort på.. men fokus på ögonen även här ;-)

Om man inte kan gå nära sin modell eller om man inte kan se ögonen, så ska man givetvis ta kort ändå!
Anledningen varför det här kortet funkar så bra (ja, modellen är en and med rumpan i vädret) är för att det finns inga "störande objekt" i bilden. Inte fler fåglar, pinnar, båtar etc. 
Bara en ensam and-röv ;-)

Här har vi ett lysande exempel på: Vad vill fotografen (jag innan fotokursen) egentligen ta kort på?? Vart ska betraktaren titta på? Svar: Ingen aning!

Det var det för nu.. Må gott och ut och fota!
Ha kul med kameran :-)
Snart kommer fler tips!


Foto: Veronica Forsling och Ida Halse



onsdag 1 maj 2013

Foto-turbo-kurs för smartphone!


För en tid sedan så gick jag en fotokurs hos på This Year Photo  i Stockholm. En otroligt givande och matnyttig kurs som fick mig att börja betrakta omvärlden på ett helt nytt sätt - ett KUL sätt! Plötsligt blev helt "vanliga grejer" spännande. Flera av mina närmaste har därefter frågat om tips och idéer när det gäller fotografering - så nu blir det en "foto-turbo-kurs" här på bloggen :-) På This Year Photo så använde jag endast min digitala systemkamera, men tipsen för hur Du kan ta coolare bilder gäller för alla kameror!

Så därför kommer jag främst att fokusera på foton tagna av din kamera i mobilen. Den har du ju med dig överallt och det finns sjukt mycket coola appar för att göra att korten sticker ut ännu mer. Jag kommer tipsa om sådana appar oxå! :o) Men den första delen handlar om ljus och komposition.

Fotografi handlar om att fånga ljus och mobilkameror gör detta bättre i vissa ljus; och sämre i andra. För att veta hur din fungerar är det bara att testa sig fram, men en bra grej att göra är att tända lamporna om du fotar  inomhus. Om du belyser motivet så ökar dina chanser att få en juste bild av bra kvalitet.
Utomhus så kan du göra mycket mer, men jag brukar ibland "leka tittut med solen". Då kan det bli så här:





Tillsammans med motiv, exponering och bra tajming så är komposition en viktig del för att få till ett bra kort. Konstnärer har känt till reglerna i århundraden och regeln kallas "tredjedelsregeln". Så här gör man:

Tänk dig att du delar in bilden i tre lika stora delar åt båda hållen (vertikalt och horisontalt) - då får du nio lika stora rutor. Tänk dig vart du har skärningspunkterna (i vissa fotoappar finns det dessa rutnät som verktyg) och om du placerar ditt objekt i någon av dessa punkter så använder du dig av den regeln! 
DET kommer dina bilder att vinna på!!

Exempel:




Nästa gång går vi igenom andra bra-iga saker.. Håll utkik :o)
Och om du har frågor så kasta in dem här under kommentarer - det finns garanterat någon som undrar samma sak som du!

Må gott!

Foto: Veronica Forssling